top of page

Συνέντευξη στο sputniknews.gr


Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη μαθημάτων στο πρώτο Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας στην Αθήνα. Εάν είσαι άνω των 65 ετών μπορείς να διεκδικήσεις μια θέση στη λίστα των εισακτέων. Η Μαρία Αστερίου, συνιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού People Behind, μίλησε στο Sputnik για την πρωτοβουλία και τον τρόπο λειτουργίας του πανεπιστημίου.


Την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου 2020 θα ανοίξει την πόρτα του το πρώτο Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας στην Αθήνα. Στη λίστα των εισακτέων θα δουν το όνομά τους μόνο άνθρωποι άνω των 65 ετών, ανεξαρτήτως εθνικότητας, οικονομικής κατάστασης και μορφωτικού επιπέδου. Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι εντελώς δωρεάν, ενώ οι κύκλοι των μαθημάτων θα είναι τετράμηνοι.Η πρωτοβουλία για το Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας


Η ιδέα για ένα Πανεπιστήμιο για τους ηλικιωμένους (U3A = University of Third Age) ξεκίνησε το 1973 στη Γαλλία ακολουθώντας το ακαδημαϊκό μοντέλο σπουδών των Πανεπιστημίων, ενώ σήμερα λειτουργούν χιλιάδες τέτοια πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, σε Ευρώπη και Αμερική, Καναδά και Αυστραλία. Εδώ στην Ελλάδα, η πρωτοβουλία ανήκει στη Μαρία Ηλιοπούλου και τη Μαρία Αστερίου. «Τα δύο κορίτσια» είναι ιδρύτριες του μη κερδοσκοπικού οργανισμού People Behind, ο οποίος ασχολείται από το 2017 με την προώθηση της υγιούς και ενεργού γήρανσης.


Πώς αποφάσισαν να ασχοληθούν ενεργά με την τρίτη ηλικία; «Βρισκόμαστε σε μια χώρα γερασμένη, σε μια Ευρώπη ανήμπορη να αντιμετωπίσει τη δημογραφική αλλαγή και σε έναν κόσμο γεμάτο ανισότητες. Έναν κόσμο που αφήνει πίσω, όποιον δεν μπορεί να προχωρήσει με τους σύγχρονους ρυθμούς της τεχνολογικής εξέλιξης. Τα άτομα Τρίτης Ηλικίας έχουν μάθει να μένουν πίσω. Η κοινωνία και η πολιτεία σήμερα δεν τους αφήνει κανένα περιθώριο ένταξης και ισότιμης μεταχείρισης. Μένουν ανενεργοί, χωρίς δυνατότητα να μοιραστούν τη γνώση και την εμπειρία τους, μακριά από τον σύγχρονο τρόπο ζωής και σκέψης. Μαζί με τους ηλικιωμένους μας φτιάχνουμε έναν κόσμο με μεγαλύτερη αλληλεγγύη και συνεργασία μεταξύ γενεών και εντός αυτών, έναν κόσμο που δεν κάνει διακρίσεις, που δίνει ίσες ευκαιρίες, που δεν θεωρεί κανέναν άνθρωπο "δεύτερης κατηγορίας". Παλεύουμε για τη δημιουργία σύγχρονων κοινωνιών όλων των ηλικιών. Ενδυναμώνουμε τα άτομα άνω των 65 ετών, μέσα από προγράμματα εκπαίδευσης, ψηφιακής ένταξης, δια βίου μάθησης και άλλα». 


​Στην οδό Φρεαρίων στο Γκάζι το πρώτο Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας


Η Μαρία Αστερίου μίλησε στο Sputnik λίγες μέρες πριν ανοίξει το πρώτο Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας, στην Αθήνα: «Είχαμε την ιδέα να υλοποιήσουμε εδώ, αυτή την πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει από το εξωτερικό, με την ελπίδα μάλιστα να αναπτυχθεί σε όλη την Ελλάδα. Μετά από προετοιμασία μηνών, ξεκινάμε στην οδό Φρεαρίων 6-8 στο Γκάζι, κοντά στο Μετρό Κεραμεικού. Και, ήδη, υπάρχει μεγάλη ζήτηση και από πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας. Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στην ενεργοποίηση του πληθυσμού 65+, προωθώντας την υγιή και ενεργό γήρανση. Χιλιάδες τέτοια πανεπιστήμια λειτουργούν ανά τον κόσμο. Μόνο στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχουν αυτή τη στιγμή 1.064 τοπικά πανεπιστήμια για ηλικιωμένους».


Πότε ξεκινήσατε τις δράσεις για την τρίτη ηλικία; «Ήδη εδώ και 2 χρόνια, έχουμε θέσει σε εφαρμογή διάφορα πιλοτικά προγράμματα που αφορούν την εκπαίδευση ή τη δημιουργική απασχόληση στην τρίτη ηλικία. Πλέον, αποφασίσαμε να ανοίξουμε το Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας, έτσι ώστε να τους παρακινήσουμε να βγουν από το σπίτι τους και να έρθουν στον χώρο μας για την παρακολούθηση των μαθημάτων».


Ο μαθητής γίνεται εθελοντικά και δάσκαλος


«Για να μπει κάποιος στο Πανεπιστήμιο αυτό, πρέπει να είναι άνω των 65 ετών και να έχει βασικές γνώσεις της ελληνικής γλώσσας – έστω προφορικά, διότι ακόμη δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να παρέχουμε διερμηνεία. Η συμμετοχή είναι δωρεάν για όλους. Στο Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας δίνεται, επιπλέον, η δυνατότητα, σε όσους συμμετέχοντες το επιθυμούν, να παρέχουν εθελοντικά κάποιο μάθημα, να διδάξουν ένα αντικείμενο που οι ίδιοι γνωρίζουν, να μοιραστούν την εμπειρία και τις γνώσεις τους δημιουργώντας μια δική τους ομάδα εντός του χώρου μας», όπως είπε στο Sputnik, η κυρία Αστερίου.


Έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να διδάξουν; «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει δυνατότητα να διδάξουν ζωγραφική, χειροτεχνία, μουσική, γεωπονική, λογοτεχνία, γραφή και άλλα».


Εγγραφές τέλος – Τους 200 μαθητές αγγίζει η λίστα αναμονής


Οι εγγραφές ξεκίνησαν στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ η αυξημένη ζήτηση «ανάγκασε» πολύ γρήγορα την People Behind να διπλασιάσει τελικά τα τμήματα. Τυχεροί στάθηκαν οι πρώτοι 200 που εκδήλωσαν τον ενδιαφέρον τους τηλεφωνικά, για τον πρώτο τετράμηνο κύκλο μαθημάτων, ενώ άλλοι τόσοι βρίσκονται σε λίστα αναμονής. Όπως είπε η κυρία Αστερίου: «Είναι μεγάλος ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται σε αναμονή. Καταλαβαίνουμε από τη ζήτηση ότι υπάρχει τεράστια ανάγκη, την οποία και θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε».


Τι ηλικιών είναι οι πρώτοι εγγεγραμμένοι μαθητές; Από 65 έως και 80 ετών.


Ποια είναι τα μαθήματα του πρώτου τετραμήνου - από τον Φεβρουάριο έως και τον Μάιο του 2020; Ευρωπαϊκή ιστορία, Αρχαία ελληνική φιλοσοφία, Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και Θεατρικό παιχνίδι.


Τι σας λένε οι άνθρωποι που επιθυμούν να εγγραφούν στο Πανεπιστήμιο; «Αυτό που ακούμε συχνότερα είναι το "Βάλτε με όπου υπάρχει κενό". Η ανάγκη τους, δηλαδή, είναι να βγουν από το σπίτι και να συμμετέχουν σε κάτι, να νιώσουν πάλι ενεργοί. Θέλουν να έχουν μια τέτοια ευκαιρία που θα τους βγάλει από τη ρουτίνα. Υπάρχει τεράστια ανάγκη για εκπαίδευση, για ψυχαγωγία, για δράση αλλά και να περάσουν ευχάριστα τον χρόνο τους. Είναι φανερό ότι δεν καλύπτονται από τις υπάρχουσες δομές. Μέσω του Πανεπιστημίου προσπαθούμε να δώσουμε έναν τρόπο να είναι δραστήριοι, δημιουργικοί και να μην αισθάνονται παροπλισμένοι».


Στο Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας, οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν:

να μοιραστούν την εμπειρία και τις γνώσεις τους να αποκτήσουν νέες δεξιότητες που θα διευκολύνουν την καθημερινότητά τους (πχ. ψηφιακές δεξιότητες)να συμμετέχουν ενεργά στις αποφάσεις που τους αφορούν – αρχικά εντός του Πανεπιστημίου και μετέπειτα στις κοινότητές τους να κοινωνικοποιηθούν μεταξύ τους και με τις άλλες γενιές αλλά και να κινητοποιηθούν υπέρ κοινωφελών σκοπών να έχουν καλύτερη υγεία και ποιότητα διαβίωσης στο υπόλοιπο της ζωής.


Για περισσότερες πληροφορίες για το Πανεπιστήμιο μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο 210 3418082.


Comments


bottom of page