top of page

Τελική εκδήλωση έργου Ενδυνάμωση Γυναικών 65+

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η μη κερδοσκοπική οργάνωση People Behind διοργάνωσε την διαδικτυακή εκδήλωση "Έμφυλη βία στην Τρίτη Ηλικία - Ενδυνάμωση Γυναικών 65+", θίγοντας ένα ζήτημα που εξακολουθεί να παραμένει σε μεγάλο βαθμό κρυφό στην κοινωνία.




«Η έμφυλη βία στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είναι ένα πεδίο στο οποίο οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών και οι κρατικές υπηρεσίες δεν έχουν παρέμβει επαρκώς», σημείωσε, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η συνιδρύτρια της PeopleBehind και διαχειρίστρια του έργου «Ενδυνάμωση Γυναικών 65+», Μαρία Ηλιοπούλου. Συμπλήρωσε ότι «τα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δείχνουν ότι 141 εκατομμύρια ηλικιωμένοι παγκοσμίως βιώνουν κακοποίηση εκ των οποίων οι περισσότερες είναι γυναίκες ειδικά στις χώρες του νότου, ενώ μόνο 1 στις 24 περιπτώσεις κακοποίησης ηλικιωμένων γυναικών καταγγέλλεται».


Η Μαρία Ηλιοπούλου παρουσίασε τα αποτελέσματα του έργου «Ενδυνάμωση Γυναικών 65+», στη διάρκεια του οποίου πραγματοποιήθηκε μια σειρά εκπαιδευτικών εργαστηρίων για γυναίκες άνω των 65 ετών. Οι συμμετέχουσες ενημερώθηκαν για τις διαφορετικές μορφές βίας, ώστε να μπορούν να τις αναγνωρίζουν, για τα δικαιώματα των γυναικών ενώ συζήτησαν για τα στερεότυπα, τις πεποιθήσεις και τα πατριαρχικά μοντέλα. Επίσης, στο πλαίσιο του έργου δημιουργήθηκε το βίντεο με τίτλο «Μη μένεις στην άγνοια», που βρίσκεται στο κανάλι της People Behind στο YouTube.





Η Κωνσταντίνα Γκέκα, πολιτική επιστήμονας με ειδίκευση στις έμφυλες διακρίσεις παρουσίασε την ιστορία της παγκόσμιας ημέρας υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και της καθιέρωσης της 8ης Μαρτίου. Οι συμμετέχοντες της εκδήλωσης παρακολούθησαν τις σημαντικές ιστορικές στιγμές και τους αγώνες των γυναικών που σηματοδότησαν τις απαρχές για την καθιέρωση της ημέρας στις ΗΠΑ και στη Ρωσία, τις εξελίξεις των τελευταίων ετών αλλά και την προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της ημέρας με τις μεγάλες φεμινιστικές απεργίες. Επίσης με αφορμή αφίσες με καλέσματα για αυτή την Παγκόσμια Ημέρα από το 1932 μέχρι και σήμερα συζήτησαν για τις αλλαγές και τις εξελίξεις του κινήματος με την πάροδο του χρόνου και από τόπο σε τόπο.


Ο Βασίλης Μάρκου, επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Διαχείρισης Έμφυλων Ανισοτήτων «Εριφύλη» αναφέρθηκε στα στερεότυπα που συνοδεύουν τις γυναίκες και τις λανθασμένες προσδοκίες που δημιουργεί η υιοθέτησή τους. Παρουσίασε στερεοτυπικές εκφράσεις που ακούγονται για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, όπως «οι ηλικιωμένοι έχουν λήξει» και ειδικότερα για τις γυναίκες, όπως «οι ηλικιωμένες γυναίκες έχουν μικρότερη αξία από τις νεότερες», σημειώνοντας πως σε αυτή την περίπτωση «έχουμε μια διάκριση μέσα στη διάκριση, καθώς ενυπάρχουν στερεότυπα τόσο για την ηλικία όσο και για το φύλο».





Τέλος, η κυρία Τζένη Λαζάρου, Διαχειρίστρια του προγράμματος ActiveCitizens Fund παρουσίασε το πρόγραμμα και τον χρηματοδοτικό μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) για την Ελλάδα. Μέσω του χρηματοδοτικού μηχανισμού οι Δωρήτριες Χώρες, Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία, επιδιώκουν να συμβάλουν στη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων καθώς και στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των Δωρητριών Xωρών.

bottom of page