top of page

Εργαστήριο για την Έμφυλη Βία στις Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων

Στο πλαίσιο του έργου "Δράσεις για την Ψυχική Ευεξία και εκπαίδευση των ατόμων 60+" η People Behind πραγματοποίησε μια σειρά εργαστηρίων για την Έμφυλη Βία στις Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων.


Κεντρικός άξονας του εργαστηρίου ήταν η εκπαίδευση των γυναικών και ανδρών στις διαφορετικές μορφές βίας και στους τρόπους διαχείρισης περιστατικών κακοποίησης, με σκοπό τη μείωση του αριθμού των γυναικών που παραμένουν σιωπηλές. Οι εκπαιδευτικές συναντήσεις είχαν τέσσερις θεματικές ενότητες: εξοικείωση με τους ορισμούς φεμινισμός, πατριαρχία, σεξισμός, ιστορία του γυναικείου κινήματος, η έννοια της έμφυλης βίας και οι φορείς αντιμετώπισης έμφυλης βίας.


Η υλοποίηση των εργαστηρίων πραγματοποιήθηκε από την υπεύθυνη διαχείρισης προγραμμάτων για την έμφυλη βία στην τρίτη ηλικία και την ενδυνάμωση γυναικών 65+ στην People Behind, Κωνσταντίνα Γκέκα.


Οι συναντήσεις υλοποιήθηκαν σε δύο Λέσχες Φιλίας της 4ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων, στη Λέσχη Φιλίας Σεπολίων και στη Λέσχη Φιλίας Κάτω Πατησίων και συμμετείχαν 25 μοναδικοί ωφελούμενοι.


Όπως φάνηκε μέσα από τα μαθήματα, οι γυναίκες που συμμετείχαν ένιωσαν ότι δημιουργήθηκε ένας ασφαλής χώρος και πολλές από αυτές μπήκαν στη διαδικασία να μοιραστούν βιώματα τους σχετικά με περιστατικά βίας και παρενόχλησης, καθώς και στιγμές κατά τις οποίες ένιωσαν ότι υπήρξαν θύματα κακοποίησης κοντινών τους προσώπων και μίλησαν για τις προσπάθειες που έκαναν οι ίδιες να βοηθήσουν. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για τους αριθμούς και τα στατιστικά της έμφυλης βίας καθώς και για τις νομικές διαδικασίες και τις υπάρχουσες δομές, ενώ και στις δύο Λέσχες παρακολούθησαν με μεγάλη συγκέντρωση και προσοχή την εισήγηση για την ιστορία των δικαιωμάτων και έθεσαν πολλές απορίες για την ιστορία του φεμινιστικού κινήματος.


Λίγα λόγια από τους ωφελούμενους:


«Σας ευχαριστούμε πολύ για το υλικό, το χρειαζόμαστε. Έχουμε περάσει τα 2/3 της ζωής μας ως θύματα και αργήσαμε να ανοίξουμε τα μάτια μας (Λέσχη Φιλίας Σεπολίων)».



«Σας ευχαριστούμε πολύ. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας για την ισότητα (Λέσχη Φιλίας Σεπολίων)».


«Πρέπει να τα μάθουμε αυτά. Τόσο πολύ αργήσαμε να ψηφίσουμε; Πρέπει να μάθουμε τα δικαιώματά μας (Λέσχη Φιλίας Κ. Πατησίων)».


«Σας ευχαριστούμε που ήρθατε. Πρέπει να ακονίζουμε το μυαλό μας, να κάνουμε την άσκηση για τα στερεότυπα που έχουμε κάθε μέρα (Λέσχη Φιλίας Κ. Πατησίων)».


«Αυτή την άσκηση για τα στερεότυπα πρέπει να την κάνουμε κάθε μέρα. Γιατί όταν σκέφτομαι διευθυντή σκέφτομαι άνδρα; Πρέπει να αλλάξει αυτό (Λέσχη Φιλίας Σεπολίων)».


H δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Δίκτυο Κοινωνικής Προστασίας της Αθήνας – Open Social Net», η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ε.Π. «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020» και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (κωδικός ΟΠΣ 5074888).

bottom of page