top of page

Η People Behind στο Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας του Hammersmith & Fulham του Λονδίνου


Η Πάμελα, πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Τρίτης Ηλικίας στο Fulham & Hammersmith του Λονδίνου, μας υποδέχθηκε με μια μεγάλη και ζεστή αγκαλιά!

Μας σύστησε στο διοικητικό συμβούλιο και όλοι μαζί περιμέναμε τα υπόλοιπα μέλη να έρθουν στην αίθουσα της εκκλησίας St. Mary's of England για να ξεκινήσει η μηνιαία συνάντηση.

"Δεν έχουμε ηλικιακό όριο", μας είπαν, "απλώς ζητάμε όποιος έρχεται να έχει 100% τη διάθεση να εμπλακεί". Πράγματι, όλοι όσοι ήταν στην αίθουσα ήταν ορεξάτοι, χαμογελαστοί, δυναμικοί και γεμάτοι περιέργεια για τις νέες δράσεις που θα ξεκινήσουν ή για τις πιθανές αλλαγές στο πρόγραμμα.

Μοιράστηκαν μαζί μας την πολυετή εμπειρία τους από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αλλά και τον αντίκτυπο που έχει αυτή η πρωτοβουλία στα μέλη. "Δεν τους βρίσκουμε πια, είναι τόσο γεμάτο το πρόγραμμά τους, που δε μας απαντούν στο τηλέφωνο", λέει η Πάμελα.

"Είμαι μέλος 13 χρόνια, από τότε που ξεκίνησε αυτό το Πανεπιστήμιο και το πιο ωραίο πράγμα είναι πως μπορώ να περάσω χρόνο με άλλους ανθρώπους, να μην είμαι μόνος μου, να είμαι δημιουργικός", μας είπε ένας από τους λίγους -αναλογικά με τις γυναίκες- άνδρες που συμμετέχουν ενεργά.

Υπάρχουν και κάποιοι που φοβούνται τον όρο "Πανεπιστήμιο" γιατί νομίζουν ότι για να συμμετέχει κανείς θα πρέπει να έχει ακαδημαϊκές γνώσεις, ενώ ισχύει το αντίθετο: στο Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας συμμετέχει οποιοσδήποτε ανεξάρτητα από τις γνώσεις, την οικονομική ή κοινωνική του κατάσταση.

Μεγάλη πρόκληση, όπως μας είπαν, είναι να βρίσκονται άτομα Τρίτης Ηλικίας για να συντονίσουν εθελοντικά εργαστήρια "γιατί στην ηλικία που είμαστε αρκετοί πιστεύουν ότι έχει κλείσει ο κύκλος για αυτούς".

Καλεσμένος στη μηνιαία συνάντηση ήταν ο φωτογράφος Anthony Grant, ο οποίος παρουσίασε το πρότζεκτ "Portraits for a purpose", ενθουσιάζοντας τα μέλη του Πανεπιστημίου με φωτογραφίες διασήμων που τράβηξε, με σκοπό να

υποστηρίξει οικονομικά το Royal Marsden Cancer Charity.

Όλοι απόρησαν που στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα θεσπιστεί το Πανεπιστήμιο της Τρίτης Ηλικίας. "Νομίζαμε πως υπάρχει παντού στον κόσμο. Μόνο στην Αγγλία έχουμε 1064 Πανεπιστήμια", μας είπαν, και ενθουσιάστηκαν με την προοπτική να βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν στην προσπάθειά μας να ξεκινήσουμε το έργο αυτό στην Αθήνα.

Τους υποσχεθήκαμε ότι θα επανέλθουμε μόλις ξεκινήσουμε τις πρώτες δράσεις του Πανεπιστημίου Τρίτης Ηλικίας της Αθήνας και συμφωνήσαμε ότι θα έχουν ανοιχτό κάλεσμα είτε online είτε με φυσική παρουσία σε όλα τα μαθήματα και τις εκδηλώσεις μας.


bottom of page