top of page

Οι 7 διαστάσεις της ευεξίας -Μέρος ΙΙ


Ακολουθώντας την κατηγοριοποίηση για τις διαστάσεις της ευεξίας του International Council of Active Aging, η ενεργός γήρανση αποκτά έναν οδηγό με βάση τον οποίον τα άτομα μπορούν να ζήσουν και να μεγαλώσουν όσο το δυνατόν πληρέστερα.

Οι διαστάσεις της ευεξίας είτε επικαλύπτονται είτε όχι παρέχουν έναν πλούτο δυνατοτήτων για την πιο ενεργή διαβίωση.

Επαγγελματική

Η εργασία όπου το άτομο αξιοποιεί τις δεξιότητές του, ενώ νιώθει παράλληλα προσωπική ικανοποίηση, είναι πολύτιμο στοιχείο για την κοινωνία καθώς και για το άτομο. Η συμμετοχή στο αμειβόμενο και μη αμειβόμενο εργατικό δυναμικό σημαίνει τη διατήρηση ή τη βελτίωση των δεξιοτήτων και την παροχή βοήθειας σε άλλους. Οι ηλικιωμένοι συνεισφέρουν στην κοινωνία ως έμπειροι επαγγελματίες, φροντιστές, μέντορες, εκπαιδευτικοί και εθελοντές. Η χαλαρή συμμετοχή σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες και χόμπι διατηρούν ενεργές τις επαγγελματικές γνώσεις και ικανότητες.

Κοινωνική

Οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με την οικογένεια, τους φίλους, τους γείτονες και τους οικείους μπορούν να είναι πολύτιμες για τη διατήρηση της υγείας. Οι προσωπικές επαφές που αναπτύσσονται μέσα από τη συμμετοχή σε σωματεία, ταξίδια, επισκέψεις σε φίλους και την οικογένεια, η συμμετοχή σε διαγενεακές δραστηριότητες, όπως η κατασκευές με παιδιά δημοτικού, είναι ευεργετική για όλους.

Πνευματική

Όταν διαβιούμε διατηρώντας το νόημα και τον σκοπό στη ζωή μας, καθοδηγούμενοι από τις προσωπικές μας αξίες, έχουμε βρει το κλειδί για τα αισθήματα ευεξίας και σύνδεσης με τον ευρύτερο κόσμο. Οι ομαδικές και μεμονωμένες δραστηριότητες που βασίζονται στην πίστη, ο προσωπικός διαλογισμός, η προσεγμένη άσκηση (γιόγκα, tai chi) και η εμπειρία της φύσης μπορούν να δημιουργήσουν την ευκαιρία για πνευματική ανάπτυξη.

Περιβάλλον

Καθώς είμαστε περιτριγυρισμένοι από φυσικά και ανθρωπογενή περιβάλλοντα, η σωστή διαχείριση σημαίνει σεβασμό των πόρων επιλέγοντας «πράσινες» διαδικασίες που επαναχρησιμοποιούν και ανακυκλώνουν αγαθά. Σημαίνει επίσης την αναζήτηση τρόπων ώστε να έρθουν οι άνθρωποι πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον και να ενεργοποιηθούν διασχίζοντας μονοπάτια πεζοπορίας, οργανώνοντας αστικούς κήπους λαχανικών και άλλες παρόμοιες επιλογές.

Πηγή: International Council of Active Aging


bottom of page