top of page

Οι 7 διαστάσεις της ευεξίας - Μέρος Ι


Όταν μιλάμε για ευεξία απομακρυνόμαστε από την απλή αντιμετώπιση των ασθενειών και την διαχείριση προληπτικών στρατηγικών στον τομέα της υγείας. Η ενεργός γήρανση μας εισάγει στη φιλοσοφία της συνεχούς ενεργοποίησης του ατόμου με σκοπό να διατηρεί όσο το δυνατόν πιο δραστήρια την καθημερινότητά του.

Το International Council of Active Aging εισάγει τις 7 διαστάσεις της ευεξίας, οι οποίες καλύπτουν η μια την άλλη και όλες μαζί δημιουργούν τις συνθήκες για ένα πλούσιο περιβάλλον δραστηριοποίησης του ατόμου.

Οι 7 διαστάσεις της ευεξίας είναι:

Συναισθηματική

Τα συναισθήματα είναι ο φακός μέσω του οποίου οι άνθρωποι βλέπουν τον κόσμο. Η ικανότητα να συνειδητοποιούν και να κατευθύνουν τα συναισθήματά τους συμβάλλει σε μια ισορροπημένη ζωή. Η αντιμετώπιση των προκλήσεων, η αξιοπιστία και ο σεβασμός υποδηλώνουν συναισθηματική ευεξία, χαρακτηριστικά που ενισχύονται από την διαχείριση του στρες, μέσω του γέλιου και της διήγησης προσωπικών ιστοριών.

Πνευματική

Η εμπλοκή σε δημιουργικές αναζητήσεις και διεγερτικές διανοητικές δραστηριότητες είναι μια αποδεδειγμένη προσέγγιση για την διατήρηση της διανοητικής ετοιμότητας και του ενδιαφέροντος. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να παραμείνει κανείς διανοητικά ενεργός, όπως η η παρακολούθηση μαθημάτων, η ζωγραφική, η ενασχόληση με το θέατρο, τα επιτραπέζια παιχνίδια και τα παζλ.

Σωματική

Η σωματική ευεξία είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί η ανεξάρτητη διαβίωση του ατόμου. Οι επιλογές για τον τρόπο ζωής που μπορούν να διατηρήσουν ή να βελτιώσουν την υγεία και τη λειτουργική ικανότητα περιλαμβάνουν τη σωματική άσκηση, την επιλογή υγιεινών τροφών με διατροφική αξία, τον επαρκή ύπνο, τη διαχείριση του άγχους, τον περιορισμό της πρόσληψης αλκοόλ, το κάπνισμα, τις συχνές ιατρικές εξετάσεις και την συμβουλή των γιατρών.

Σύντομα ακολουθούν οι υπόλοιπες 4 διαστάσεις την ευεξίας.

Πηγή: International Council of Active Aging


bottom of page