top of page

Τα οφέλη της Ενεργού Γήρανσης


Υπάρχει ένα παλιό ρητό ότι με την ηλικία έρχεται η σοφία. Αλλά και η απώλεια ακοής και ενδεχομένως η γνωσιακή παρακμή. Μια πρόσφατη μελέτη του Australian Hearing διαπίστωσε ότι οι νεότερες γενιές εκτιμούν τη σοφία των παλαιότερων γενεών με περισσότερο από το 90% των νέων που ερωτήθηκαν να θεωρούν τους ηλικιωμένους ως αξιόπιστη πηγή σοφίας και συμβουλών.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι νεότερες γενιές είναι πιο πιθανό να στηρίζονται σε ηλικιωμένους για συμβουλές σχετικές με διαπροσωπικές ή οικογενειακές σχέσεις και εμπειρίες ζωής.

Πέρα, όμως, ​​από τις σοφές συμβουλές, οι μελλοντικές γενιές αξίζει να μιμηθούν τις υγιείς συνήθειες γήρανσης των ηλικιωμένων. Μια ξεχωριστή μελέτη στο Health.com διαπίστωσε ότι το μυαλό και η σκέψη μπορούν να βελτιωθούν καθώς ο άνθρωπος γερνάει.

Η κρυσταλλοποιημένη νοημοσύνη, ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ικανότητα χρήσης των γνώσεων, των δεξιοτήτων και της εμπειρίας που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της ζωής, κορυφώνεται όταν ο άνθρωπος βρίσκεται στα 60 και 70 του χρόνια. Ενώ η επεξεργασία δεδομένων είναι ταχύτερη στις νεότερες γενιές, ο εγκέφαλος των ηλικιωμένων, φτάνει πιο γρήγορα στο συμπέρασμα συνδέοντας τις εμπειρίες ζωής που έχουν.

Ο Zaldy Tan, MD, διευθυντής του προγράμματος UCLA για την αντιμετώπιση της νόσου του Αλτσχάιμερ και της άνοιας, εξηγεί: "Συγκρίνετε τον Warren Buffet με ένα παιδί. Ο Buffett έχει περάσει πολλά στη ζωή του, κάτι που του επιτρέπει να πάει πολύ πιο γρήγορα από το σημείο Α στο σημείο Β ".

Έτσι, αν η απώλεια ακοής έχει συνδεθεί με τη γνωστική παρακμή, τι μπορούμε να κάνουμε για να μεγιστοποιήσουμε το πνευματικό μας δυναμικό καθώς γερνάμε;

Ένας υγιής τρόπος ζωής, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης και μιας θρεπτικής διατροφής, έχει αποδειχθεί ότι βελτιστοποιεί τη γνωστική λειτουργία και μειώνει τον κίνδυνο της νόσου του Alzheimer.

Πηγή: STARKEY


bottom of page