Η "ενεργός γήρανση" αποτελεί διαδικασία, κατά την οποία οι δυνατότητες υγείας, συμμετοχής και ασφάλειας βελτιστοποιούνται, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ανθρώπων κατά τη γήρανση. Αφορά τόσο σε άτομα όσο και σε ομάδες πληθυσμού.
Η ενεργός γήρανση επιτρέπει στους ανθρώπους να συνειδητοποιούν τις δυνατότητές τους για σωματική, κοινωνική και ψυχική ευεξία καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους και να συμμετέχουν στην κοινωνία, παρέχοντάς τους επαρκή προστασία, ασφάλεια και φροντίδα όταν χρειάζονται.
Η λέξη "ενεργός" αναφέρεται στη διαρκή συμμετοχή σε κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά, πνευματικά ζητήματα και ζητήματα που αφορούν τον πολίτη, όχι μόνο στην ικανότητα φυσικής δραστηριότητας ή συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό. Οι ηλικιωμένοι που συνταξιοδοτούνται, είτε όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή ζουν με αναπηρίες μπορούν να παραμείνουν ενεργά συνεισφέροντες στις οικογένειές τους, τους συναδέλφους τους, τις κοινότητες και στη χώρα τους. Η ενεργός γήρανση αποσκοπεί στην παράταση του υγιούς προσδόκιμου ζωής και της ποιότητας ζωής για όλους τους ανθρώπους καθώς μεγαλώνουν.
Ο όρος "υγεία" αφορά στη σωματική, πνευματική και κοινωνική ευημερία όπως εκφράζεται στον ορισμό που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η διατήρηση της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας των ηλικιωμένων αποτελεί βασικό στόχο του πλαισίου πολιτικής για την ενεργό γήρανση.
Η διαδικασία της γήρανσης εξελίσσεται μέσα στο πλαίσιο φίλων, συνεργατών, γειτόνων και μελών της οικογένειας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αλληλεξάρτηση καθώς και η αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών είναι σημαντικές αρχές ενεργού γήρανσης.
Πηγή: WHO