top of page

Έχοντας έναν φίλο ή φίλη μεγαλύτερης ηλικίας


Από την εποχή που πηγαίναμε σχολείο ή και νωρίτερα, μάθαμε να συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους που βρίσκονται λίγο-πολύ στην ηλικία μας: οι συμμαθητές μας ήταν περίπου στην ίδια ηλικία με εμάς, στις εξωσχολικές μας δραστηριότητες το ίδιο.

Φωτο: Νάντια Θεοχαροπούλου

Εκείνη την εποχή, ο ηλικιακός αυτός διαχωρισμός καθιστούσε πιο δύσκολη την συναναστροφή μας με άτομα διαφορετικής ηλικίας: το να είσαι κατά μόνο ένα μόνο χρόνο μεγαλύτερος ή μικρότερος από κάποιον άλλο έμοιαζε να ‘ναι μεγάλης σημασίας.

Καθώς μεγαλώνουμε, διαπιστώνουμε ότι οι ηλικίες δεν παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο όσο έπαιζαν παλαιότερα. Για παράδειγμα, μπαίνοντας στο Πανεπιστήμιο συναντάς ανθρώπους μεταξύ 18-22. Παρόλα αυτά, φοιτούν και πάρα πολλοί που είναι μεγαλύτεροι και δεν ανήκουν σε αυτήν την ηλιακή κατηγορία.

Από αυτό το σημείο κι έπειτα της ζωής σου, είναι ευκολότερο να συναντήσεις ανθρώπους που ανήκουν σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

Ποια είναι, όμως, τα πλεονεκτήματα μιας φιλίας με ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας;

1. Έχουν ήδη βιώσει αυτό που περνάς εσύ εκείνη την περίοδο της ζωής σου. Ένας άνθρωπος μεγαλύτερης ηλικίας έχει αποκτήσει πολλές εμπειρίες και έχει ζήσει ήδη πολλά από αυτά που συναντάς εσύ για πρώτη φορά. Όποιο πρόβλημα και να έχεις, μπορούν να σε συμβουλεύσουν. Είναι παρήγορο να νιώθεις ότι έχεις κάποιον ή κάποια που να έχει περάσει μια παρόμοια κατάσταση και να μπορεί να σε βοηθήσει.

2. Μπορεί να λειτουργήσει ως μέντορας. Ένας μεγαλύτερος φίλος ή φίλη μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο, ως υποστηρικτής/τρια και σύμβουλος.

3. Δεν θέλουν να σε δουν να αποτυγχάνεις. Ένας καλός φίλος/η θα καταβάλλει την μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια να σε δει να πετυχαίνεις. Ένας άνθρωπος μεγαλύτερης ηλικίας είναι σε θέση να σου πει τι λειτουργεί και τι όχι, και μπορεί σε συμβουλεύσει ώστε να επιτύχεις το σκοπό σου.

4. Θα μοιραστούν τα λάθη τους μαζί σου. Όλοι κάνουμε λάθη. Ωστόσο, όταν κάποιος/α τα μοιράζεται μαζί σου, ενδεχομένως να σε βοηθήσει να χειριστείς καλύτερα παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον, αλλά και να μάθεις από τα λάθη που έκανε όταν ήταν στη δική σου την ηλικία.

5. Εκτιμούν τις φιλίες που αντέχουν στο χρόνο. Ένας άνθρωπος μεγαλύτερης ηλικίας έχει συναναστραφεί με περισσότερους ανθρώπους από ότι εσύ. Επομένως, είναι σε θέση να γνωρίζει με ποιους ανθρώπους μπορεί να είναι φίλος και με ποιους όχι. Είναι, λοιπόν, διατεθειμένοι/ες να αφιερώσουν χρόνο και προσπάθεια για να κρατήσει μία φιλία, αν δουν ότι αξίζει τον κόπο.

Πηγή: www.theodysseyonline.com


bottom of page