top of page

Συμβουλές για να παραμείνετε υγιείς στα 70, 80, 90 σας χρόνια


Η γήρανση συνδέεται με τις προοδευτικές αλλαγές που σχετίζονται με το πέρασμα του χρόνου. Κι ενώ οι αλλαγές που συντελούνται μεγαλώνοντας είναι πιθανό να αποτρέψουν τη ζωή μετά τα 70, είναι πολλά αυτά που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την υγεία και τη μακροζωία σας, αλλά και να μειώσετε τον κίνδυνο σωματικής ή διανοητικής αναπηρίας καθώς μεγαλώνετε.

Έρευνες δείχνουν πως είναι πιθανό να ζήσετε τουλάχιστον δέκα χρόνια περισσότερο από τους γονείς σας – κι όχι μόνο αυτό, αλλά να ζήσετε καλύτερα και πιο υγιείς.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, το 2030 πάνω από το 20% του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ θα είναι άνω των 65 ετών, την ώρα που το 2010 μόνο το 13% των Αμερικανών -περίπου 40εκ.- ήταν 65+.

Εσείς δίνετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να ζήσει μια μακρά και υγιή ζωή; Παρά το γεγονός ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε κάθε παράγοντα που μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας, όπως το γεγονός ότι μεγαλώνουμε, πολλά πράγματα είναι στο χέρι μας.

Εδώ είναι κάποια από τα βασικότερα στοιχεία που μπορείτε να κάνετε ώστε να έχετε μια μακρά και υγιή ζωή:

  • Υιοθετείστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής: μην καπνίζετε, τρώτε σωστά, να έχετε καλή υγιεινή και να προσπαθήσετε να μειώσετε το στρες στη ζωή σας

  • Να έχετε μία θετική προσέγγιση για τα πράγματα στη ζωή – θετική προοπτική

  • Προσπαθήστε να είστε ενεργοί όσο το δυνατόν περισσότερο - ψυχικά και σωματικά

  • Να επισκέπτεστε τακτικά το φορέα υγείας σας και να ακολουθείτε τις συστάσεις αναφορικά με τα μέτρα ανίχνευσης και πρόληψης

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να παραμείνετε υγιείς στα «χρυσά σας χρόνια» είναι να παραμείνετε συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους και τα πράγματα που είναι σημαντικά για εσάς. Αυτό, φυσικά, δεν είναι πάντα εύκολο κυρίως σε μια κοινωνία σαν τη δική μας που, ακόμη, οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζονται ως βάρος.

Επίσης, επισκέψου το κέντρο ηλικιωμένων της περιοχής σου. Πέρασε χρόνο με τουλάχιστον ένα άτομο – συγγενή, φίλο ή γείτονα – κάθε μέρα. Γίνε εθελοντής στην κοινότητα, παρακολούθησε ένα τοπικό event, εντάξου σε μία λέσχη ή ομάδα, απέκτησε ένα καινούργιο χόμπι.

Σύμφωνα με την έκδοση REMEDY's Healthy Living Fall 2014, το περπάτημα βοηθά στην πρόληψη της σωματικής αναπηρίας μεγαλώνοντας. Σε μια έρευνα για τους ηλικιωμένους Αμερικανούς, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε γυναίκες και άνδρες μεταξύ 70-89 ετών που έκαναν καθιστική ζωή.

Οι ηλικιωμένοι καλούνταν δύο φορές την εβδομάδα να κάνουν ένα περίπατο, με τους ερευνητές να τους δίνουν οδηγίες για το πώς να περπατήσουν, να κάνουν ασκήσεις ισορροπίας ή ευλιγησίας τουλάχιστον τρεις - τέσσερές φορές την εβδομάδα στο σπίτι ή τους παρότρυναν να παρακολουθήσουν σεμινάρια σχετικά με την υγιή γήρανση.

Μετά από περίπου 2.5 χρόνια, οι συμμετέχοντες, μεγαλώνοντας, είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να μείνουν ανάπηροι σε σύγκριση με εκείνους δεν περπατούσαν ή κινούνταν καθόλου, με την έρευνα να αποδεικνύει ότι ποτέ δεν είναι αργά αρκεί να το θες.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.healthcommunities.com - Tips for Staying Healthy in Your 70s, 80s, 90s


bottom of page