top of page

Συνέντευξη στο Be Conscious


Συνέντευξη στη ιστοσελίδα Be Conscious και στον Άγγελο Στέργιο παραχώρησε η Υπεύθυνη Επικοινωνίας της People Behind, Μαρία Αστερίου.Μπορείτε να διαβάσετε την συνέντευξη εδώ:


του Άγγελου Στέργιου


Πολλές φορές έχω αναρωτηθεί, πώς ένας ηλικιωμένος βιώνει την πανδημία της Covid-19. Ξέρεις, όλα έχουν αλλάξει και γι’ αυτούς. Οι καθημερινές βόλτες στη γειτονιά έχουν περιοριστεί, οι συγκεντρώσεις στο καφενείο έπαψαν πια μέχρι νεοτέρας και τα εγγόνια τους δεν τα βλέπουν, όσο συχνά θα ήθελαν. Με το φόβο της πανδημίας να τους κατακλύζει, προσπαθούν να ακολουθήσουν ένα άλλο «αναγκαίο κακό», όπως συχνά το αποκαλούν, αυτό της μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.


Κάποιοι, όμως, συνεχίζουν να μην το βάζουν κάτω. Μαθαίνουν να χειρίζονται υπολογιστή, να χρησιμοποιούν εφαρμογές στο κινητό τους και άλλα πολλά. Έχοντας ως αφετηρία τις δυσκολίες, τις οποίες αντιμετωπίζει η Τρίτη Ηλικία, επικοινώνησα με τη Μαρία Αστερίου, ιδρύτρια του Πανεπιστημίου της Τρίτης Ηλικίας και συζητήσαμε για όλα εκείνα που προβληματίζουν έναν ηλικιωμένο αλλά και το ρόλο της People Behind στην επίλυση αυτών των προβληματισμών.


Η ιδέα…

Όπως μας τόνισε η Μαρία, εφαλτήριο για την ίδρυση της People Behind υπήρξε η προσωπική εμπειρία της ομάδας. «Παρατηρούσαμε τον παροπλισμό των γονιών, των παππούδων και των γιαγιάδων μας μετά τη συνταξιοδότηση και την έλλειψη διεξόδων ενεργοποίησης και κοινωνικοποίησης. Έτσι, ξεκινήσαμε το 2017 με πιλοτικά προγράμματα σε συνεργασία με τις Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων και, παρατηρώντας τη μεγάλη ανταπόκριση των ωφελούμενων, αλλά και ερευνώντας τις καλές πρακτικές του εξωτερικού, προχωρήσαμε στη δημιουργία του Πανεπιστημίου Τρίτης Ηλικίας.»


Τι μαθήματα διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας;

«Ο βασικός κορμός των εργαστηρίων περιλαμβάνει: Φιλοσοφία, Γυμναστική, Ιστορία, Ιστορία της Τέχνης, Υπολογιστές, Αγγλικά, Αρχαία Τραγωδία, Λογοτεχνία και Θεατρικό παιχνίδι. Από κει και πέρα εντάσσονται και άλλα εργαστήρια, ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των ωφελούμενων. Τα αγαπημένα τους είναι η Φιλοσοφία, η Γυμναστική και η Ιστορία της Τέχνης, ενώ η εκμάθηση των Υπολογιστών είναι αυτό που αποκαλούν συχνά «το αναγκαίο κακό».


Ποιες είναι οι εντυπώσεις των μαθητών σας;

«Τον πρώτο μήνα λειτουργίας συμμετείχαν με ενθουσιασμό 120 άτομα σε δια ζώσης εργαστήρια, ενώ από τον Μάρτιο ξεκινήσαμε τη μετάβαση στον ψηφιακό κόσμο. Ειδικά λόγω της πανδημίας και του αναγκαστικού εγκλεισμού, οι ωφελούμενοί μας εκφράζουν πολύ συχνά τη χαρά και την ικανοποίησή τους από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα. Αρκετοί αναφέρουν ότι έμαθαν να βάζουν νέους στόχους και να τους εκπληρώνουν ενώ κάποιοι έχουν μοιραστεί μαζί μας ότι μέσω του προγράμματος έχει αλλάξει η ζωή τους».


«Δεν ποντάρουμε σε μεγάλα επιτεύγματα αλλά σε μικρές, καθημερινές νίκες»

Η Μαρία, όπως μας είπε, δε θα ξεχάσει ποτέ τον κύριο Δημήτρη, 92 ετών, που άφησε την περπατούρα του, σηκώθηκε, έκανε μόνος του ένα βήμα και είπε τα λόγια από το θεατρικό που είχε αποστηθίσει το περασμένο βράδυ. Ούτε την κυρία Μαρουσώ που έκανε την πρώτη της ηλεκτρονική παραγγελία φαγητού και μας πήρε την άλλη μέρα να μας πει πόσο περήφανη ένιωσε. Και συνεχίζει τονίζοντας ότι «Τέτοιες μικρές νίκες είναι που μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίζουμε και μας υπενθυμίζουν ότι αυτό που κάνουμε έχει αξία».


Ποιες δυσκολίες υπήρξαν, κατά τη μετάβαση από τη δια ζώσης στην ψηφιακή εκπαίδευση;

«Η προφανής δυσκολία είναι η έλλειψη γνώσης για τη χρήση του υπολογιστή από τους ηλικιωμένους. Εμείς προσπαθήσαμε να φτιάξουμε μια πλατφόρμα αρκετά απλή στη χρήση, μέσω της οποίας συνδέονται στις εβδομαδιαίες συναντήσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν συνεχή πρόσβαση στις σημειώσεις και τις ασκήσεις των μαθημάτων. Τους στείλαμε οδηγίες για τη σύνδεσή τους, με εικόνες και σημειώσεις και, βέβαια, βρισκόμαστε πάντα στη διάθεσή τους τηλεφωνικά για τεχνική στήριξη. Πέρα από αυτό, όμως, η βασική πρόκληση έγκειται στο γεγονός ότι η ανάγκη των ατόμων 65+ αφορά κατά κύριο λόγο την επαφή και την κοινωνικοποίηση και αυτό δεν είναι πολύ εύκολο μέσα από την τεχνολογία. Σημαντική για εμάς ήταν και η υποστήριξη από το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, μαζί με το οποίο προχωρήσαμε στις απαραίτητες προσαρμογές».


Πόσο πρόθυμοι είναι οι ηλικιωμένοι να απολέσουν τα «παραδοσιακά» μέσα επικοινωνίας και να αγκαλιάσουν τον ψηφιακή κόσμο;

«Είναι δύσκολο ξαφνικά στα 70 σου να πρέπει να αλλάξεις τρόπο ζωής και καθημερινότητας, ειδικά αν, για να ακολουθήσεις τον νέο τρόπο ζωής που σου προτείνεται, πρέπει να κάτσεις στο θρανίο και να εκπαιδευτείς. Πέρα από αυτό, είναι δύσκολα διαχειρίσιμο να καταλαβαίνεις ότι είσαι πια «ξεπερασμένος», σε σημείο που δεν μπορείς καν να επικοινωνήσεις με τον τρόπο που τόσα χρόνια έκανες. Θα έλεγα ότι η στροφή των ηλικιωμένων στον ψηφιακό κόσμο γίνεται κατά κύριο λόγο επειδή το επιτάσσει η εποχή. Παρόλα αυτά, υπάρχει κόσμος που σε αυτό βρίσκει νέες διεξόδους και ενδιαφέρον και, όσο περνάει ο καιρός, αυτός ο κόσμος πολλαπλασιάζεται».


Πώς μπορεί κανείς να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας;

«Για να ενταχθεί κανείς στο Ψηφιακό Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας θα πρέπει να μπορεί να χειριστεί, έστω απλά, τον υπολογιστή ή το τάμπλετ του και βέβαια να έχει συσκευή στο σπίτι. Από κει και πέρα το μόνο που χρειάζεται είναι η όρεξη για μάθηση και ανταλλαγή. Κόστος για τα εργαστήρια δεν υπάρχει, παρά μόνο τα 20€ της τετράμηνης συνδρομής. Αν κανείς εγγραφεί στα newsletter μας , θα ενημερώνεται άμεσα όταν ανοίγουν νέα εργαστήρια και από κει και πέρα η διαδικασία αίτησης είναι πολύ απλή».


Conscious για σένα σημαίνει…

«Να μη φοβάσαι να κοιτάξεις τον άλλον στα μάτια».

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω την People Behind και ειδικότερα τη Μαρία Αστερίου, για τις «εικόνες» προβληματισμού αλλά και ελπίδας, οι οποίες αναδύθηκαν μέσα από τη συνέντευξή μας. Οφείλουμε όλοι μας να στηρίξουμε τους ηλικιωμένους να εξοικειωθούν με τα τεχνολογικά μέσα, τα οποία επιτάσσει η σύγχρονη κοινωνία.

Μην τον αποπάρεις, αν χρειαστεί να εξηγήσεις κάτι πολλές φορές μέχρι να το καταλάβει. Πρέπει να νιώθει σπουδαίος γι’ αυτό που προσπαθεί να μάθει και εσύ είσαι εκεί για να του το υπενθυμίζεις.


Comments


bottom of page